Monday, February 6, 2012

Parfumul Trandafirului

Subtila, misterioasa, mireasma trandafirilor si atmosfera romantica ce-i inconjoara sunt legendare. De exemplu, Cleopatra se pare ca l-ar fi "intretinut" pe Marc Antoniu intr-o odaie plina cu petale de roze, iar panzele corabiei sale erau imbibate cu apa de roze pentru ca "insasi briza sa fie bolnava de dragoste". In anul 1300, regina Elizabeta a Ungariei, al carei ritual de frumusete includea cantitati enorme de apa de roze, era, la varsta de 72 de ani, capabila sa indeplineasca rolul de "tanara" sotie a regelui Poloniei. La o nunta regala persana din secolul al XVII-lea, petale de trandafiri pluteau pe canalele umplute cu apa de roze ale gradinii. O asemenea risipa adevereste puterea parfumului de trandafiri asupra oamenilor.

O parte din misterul aromei de trandafiri se datoreaza, in parte, faptului ca sunt de fapt mai multe tipuri diferite de parfum de trandafiri, unii trandafiri prezen-
tand un amestec al principalelor arome. Cele sapte arome de baza care se regasesc cel mai adesea in trandafirii de tip hybrid tea sunt: trandafir, caltunas, iris, violete, mar, lamaie si cuisoare. Alte cateva arome sunt: feriga sau muschi, zambila, portocala, leandru, anason, lacramioare, ulei de in, miere, mir, vin, galbenele, gutuie, geranium - muscata parfumata, piper, patrunjel, trifoi si zmeura.

In general, cei mai puternic parfumati sunt trandafirii care sunt mai inchisi la culoare, au mai multe petale sau au petale mai groase, catifelate. Trandafirii roz sau rosii sunt cei care de obicei ar putea sa miroasa "ca un trandafir", in timp ce cei albi sau galbeni seamana cu irisii, caltunasii, violetele sau lamaia. Trandafirii in nuante de portocaliu au de obicei arome de fructe, iris, caltunasi, violete sau cuisoare.

Cuvantul "trandafir" ca si categorie de aroma creeaza confuzie si ar trebui inlocuit de cuvantul "damask". Damask este parfumul care se regaseste in varietatea Kazanlik (Rosa damascena var.trigintipetala) si este unul dintre elementele gasite in trandafirii cei mai puternic parfumati.

2 comments:

  1. Exista soiuri cu petalele roz care au un parfum foarte placut. (ex. Caprice de Meilland), sau cu petale bicolore (ex Double Delight) etc.
    Marius

    ReplyDelete
  2. Ii stiu, Marius, de-abia astept sa infloreasca din nou in Gradina... Si, la vara, sa primesc butasi! :)

    ReplyDelete