Thursday, February 2, 2012

Trandafirul intre Sacru si Profan


"Rosa L. (Trandafir) este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale şi subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuşti erecţi, deseori spinoşi.
Planta tipică are tulpina spinoasă şi fructul ca măceşele trandafirului sălbatic, „Rosa canina” care creşte sub formă de tufişuri în regiunile aride, cu soluri calcaroase".(Wikipedia).

"Numele de "roza" vine din franceza, rose, preluat din latina, Latin, rosa, imprumutat din Oscan, din greaca ρόδιόν rhodion (Aeolic υρόδιόν wrodion), din persana veche wurdi "flower" (cf.Avest. warda, Sogdian ward, Parthian wâr)" (Wikipedia). Numele de "trandafir" vine din megl. trindafil, ngr. "triadanfillo" (30 de foi).


Aceasta este varianta oficiala si seaca, in care nu transpare frumusetea neobisnuita a florilor, ca si parfumul considerat divin si care au facut ca aceasta planta sa fie una dintre cele mai iubite si cultivate pe intreg globul.


Legende

Aparitia lui pe pamant a fost explicata prin diferite legende: ba a fost creat de Chloris, zeita florilor, din trupul unei minunate nimfe, la nasterea lui contribuind toti zeii cu cate o ofranda (Dionisos i-ar fi daruit parfumul ametitor, cele trei Gratii - veselia, stralucirea si farmecul, Ares - spinii cu care sa se apere), ba a aparut odata cu Afrodita din spuma marii, inconjurand-o ca o ghirlanda, devenind unul dintre simbolurile sale, ba s-ar fi nascut din surasul lui Cupidon, iar spinii sunt sagetile lui metamorfozate...
Chiar si zeii hindusi se pare ca ar fi avut candva un diferend in legatura cu cea mai frumoasa floare: Vishnu iubea trandafirul, iar Brahma, care nu vazuse nicicand o asemenea floare, prefera lotusul, pe care o considera floarea perfectiunii si a transcenderii spirituale. La vederea lui insa a trebuit sa recunoasca ca nicio alta floare nu il poate intrece in frumusete.
In traditia araba, primul trandafir a fost adus la viata de catre razele rasaritului de soare in Marea Gradina a Persiei, de unde s-a raspandit pe tot pamantul, ca simbol al fertilitatii, frumusetii si puritatii.
Pana si spinii au creat controverse, legendele romanesti sugerand ca ar fi fost pusi de diavol in contraofensiva, dupa ce Dumnezeu ar fi creat primul floarea, credinta probabil inspirata de Zarathustra, care spunea ca trandafirul este simbolul inocentei, iar spinii sai au aparut cand spiritului raului, Ahriman, a intrat pentru prima data in lume. Floarea micului Print al lui Saint-Exupery si-a pus spini ca sa-si apere frumusetea si candoarea de lumea cea rea...
Culoarea lor de asemenea a stat la baza a numeroase legende. Se spune ca la inceput trandafirul era doar alb si ca s-ar fi transformat in rosu in momentul in care Jupiter ar fi surprins-o pe Venus scaldandu-se intr-un lac inconjurat de trandafiri.
Aisha, sotia profetului Mohamed, este cea care a colorat trandafirii in galben, dupa cum spune legenda, ca semn al infidelitatii sale.

Una dintre cele mai frumoase legende este aceea de origine persana care l-a inspirat pe Oscar Wilde in "Privighetoarea si trandafirul": o privighetoare indragostita de un trandafir alb l-a imbratisat atat de strans incat spinii i-au strapuns inima si sangele a colorat in rosu floarea - un simbol al iubirii pasionale, distrugatoare.Simboluri

Trandafirul, ca simbol al iubirii deopotriva sacre si laice, poarta probabil cele mai multe intelesuri, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul dragostei: romantism, pasiune, senzualitate, gelozie, suferinta, iubire tragica, suferinta dar si puritate, transcendere, iubire divina. Este considerat un simbol mistic al inimii, dar si centrul rotii cosmice.
In antichitate trandafirul era floarea funerara a femeilor, romanii asezau pe mormintele sotiilor flori zdrobite, simbol al inimii indurerate. Exista de asemenea o sarbatoare a intregii comunitati in care se celebra ziua stramosilor - sarbatoarea purta numele de Rosalia, pentru ca trandafirul era floarea spiritelor; de la aceasta sarbatoare vine numele romanesc al Rusaliilor.

In afara de romani, si grecii, egiptenii si celtii cunosteau semnificatia funerara a florii. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo.

In Italia, demult, trandafirul era "floarea cererilor in casatorie": indragostitul presara in fata casei iubitei sale petale de flori, iar daca a doua zi erau maturate, atunci declaratia era respinsa; daca insa petalele se gaseau tot acolo, nu mai ramanea decat sa se hotarasca ziua logodnei.

Biserica a acceptat cu greu trandafirul printre simbolurile crestine, din cauza folosirii ei in cadrul ritualurilor pagane, mai ales la celebrarea zeilor dragostei. Insa datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilor lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul si viata de dupa moarte. Trandafirul alb este inchinat Fecioarei Maria care este numita de catre catolici ROSA MYSTICA, deseori infatisata in iconografia catolica avand un trandafir in locul inimii. El semnifica frumusetea si puritatea Fecioarei, iar ghimpii - suferinta la moartea Fiului sau.
Mai exista o semnificatie destul de ciudata - confidentialitate, secret, tacere -, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale: banchetele romane, care erau un bun pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. Existau camere secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma "sub rosa" (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.
In Evul Mediu crestin, Papa Leon al IX-lea, in secolul al XI-lea, a initiat ceremonia trandafirului auriu, trimis anual unui monarh european ca semn al stimei si rasplata a faptelor apreciate de Sfanta Biserica.

In Islam, trandafirul ii este inchinat lui Mohamed si e un simbol al Paradisului, gradina divina; pentru sufistii mistici trandafirul este asociat cu placerea, dar, din cauza spinilor, si cu suferinta.

In China, trandafirii simbolizeaza tineretea si cele patru anotimpuri, iar in alchimie, trandafirul este un simbol al infloririi spiritului.

No comments:

Post a Comment