Monday, December 10, 2012

Ingrediente cosmetice de evitat. Cititi bine eticheta!Mentionarea tuturor ingredientelor continute de un produs a devenit obligatorie. Eticheta este cea care determina in ultima instanta un consumator sa cumpere sau nu produsul, iar acest lucru poate reprezenta un dezastru pentru producator, in conditiile in care tot mai multi oameni opteaza pentru produse bio. Astfel, cu scopul de a deruta consumatorul, etichetele sunt scrise cu litere minuscule si se folosesc denumiri stiintifice de neinteles pentru majoritatea dintre noi. Totusi, trebuie sa stim ce anume contin produsele respective, daca tinem la sanatatea noastra si a celor dragi. 

Iata lista neagra a ingredientelor interzise in produsele cosmetice, cu urmatoarele denumiri folosite in etichetele produselor:

1. PPG - Propylene glycol / monopropylene glycol: este un conservant derivat din petrol.
2. PEG - Polietylene glycol. Ambele sunt toxice, inflamatoare si cancerigene. 

3. Formaldehide - grupul chimic al urmatoarelor ingrediente, conservanti considerati alergeni, cancerigeni si neurotoxici:
- diazolidinyl urea
- imidazolidinyl urea
- DMDM hydantoin
- quaternium 15
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol)

4. Ftalati, utilizati si in picturi, lacuri, cerneluri, adezivi, lacuri de unghii (acestea continand si formaldehida):
- DBP (Dibutyl Phtalate)
- DEHP (Di-etylhexyl Phtalate). Un alt nume: DOP (Di-octyl Phtalate)
- DINP (Di-isononyl Phtalate)
- DIDP(phtalate diisodecylic sau di-iso-decyl-phtalate)
- BBP (butyl benzyl phtalate sau benzyl butyl phtalate)

Ftalatii sunt nefasti pentru ficat, rinichi, plamani si aparatul reproducator, produc modificari  ale sistemului endocrin. 


5. Parabeni (ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben). Acestia sunt conservanti sintetici, considerati cancerigeni. 

6. BHT (butyl-hidroxytoluen) si BHA (butyl-hidrozyanisol) : antioxidanti cu potential efect cancerigen. 

7. Sodium-laureth-sulfat si sodium-lauryl-sulfat: detergenti utilizati pentru efectele lor spumante. Irita pielea si creeaza alergii. 

8. Sarea de aluminiu, utilizata in antiperspirante, blocheaza canalele de excretie naturale ale glandelor sudoripare si provoaca inflamatii, banuit in aparitia cancerului de san. 

9. Moscul sintetic, cu posibile efecte cancerigene si modificarea sistemului endocrin.

10. Benzopheon 3,4 MBC, cu rol de filtru solar, produce modificari hormonale. 

11. Uleiuri minerale (paraffinum liquidum, petrolatum, parafina, vaselina). Sunt derivate din petrol si formeaza la suprafata pielii un film gras care o impiedica sa respire. 

12. Uleiuri de silicon (dimethicone, trimethicone) - substante in intregime sintetice, mai putin  nocive pentru piele decat cele minerale, dar sunt foarte putin biodegradabile. 


Asigurati-va ca produsul este certificat bio (de exemplu, de Ecocert, BDIH, Cosmebio, Cosmeco, Nature et Progres, Demeter, Agriculture Biologique etc.). Aceste organisme verifica daca exigentele etichetarii bio au fost respectate si asigura ca produsul nu contine niciun compus sintetic sau de sinteza, niciun element petrochimic si niciun conservant, ca a fost fabricat cu materii prime biologice, ca ambalajul e reciclabil si nu a fost efectuat vreun test pe animale.

No comments:

Post a Comment